"Remeslá starých rodičov"

V živote človeka sú chvíle, keď začne uvažovať o svojom živote a hodnotiť svoju životnú cestu. Na tvári sa strieda úsmev so slzami. Boli radosti aj smútky. Oslava života starších je hudbou, ktorá zaznieva a vyžaduje obdiv a úctu. S radosťou a potešením sme pri príležitosti Mesiaca úcty k starším pre nich v MŠ Koprivnica pripravili malú slávnosť, kde si mohli zaspomínať na staré zlaté časy a remeslá, ktorým sa vyučili.

       „Vám z detského srdiečka vľúdny pozdrav letí, veľa zdravia, šťastia od všetkých detí. Nech Vám úsmev zdobí Vašu tvár a srdiečko hreje naša láska a úcta k Vám“.

Týmto a inými veršíkmi deti uvítali svojich starých rodičov a potom predniesla príhovor riaditeľka MŠ. Hostí privítala milým slovom a popriala im krásne spomienky z pripraveného kultúrneho zážitku. Tento rok sme sa rozhodli pri príležitosti Mesiaca úcty k starším venovať téme remesiel. Remeslo sa dedilo z otca na syna. Keď sa stal učeň tovarišom a chcel sa raz osamostatniť, musel ísť najskôr do sveta za zárobkom, aby si z nasporených peňazí mohol založiť vlastnú živnosť. Celý program sa teda niesol v hre, kde deti predvádzali rôzne remeslá – kominár, mlynár, kováč, murár, obchodníčky, kuchárky. V zmysle starého ľudového porekadla „tanec ne robota, kto nezna ta psota“ predviedli svoje tanečné umenie na ľudovú pieseň Dva duby, čím roztlieskali všetkých prítomných a vyčarili im úsmev na tvári.

Okrem detí, ktoré sa postarali o kultúrny zážitok, priložili ruku k dielu aj šikovné mamky, ktoré svojim kuchárskym umením potešili nielen oko, ale aj žalúdok. Pretože okrem starodávnych remesiel k nim voľakedy patrilo aj kuchárske remeslo, na ochutnanie bola k dispozícii mačanka a rôzne druhy kysnutých koláčov. Starí rodičia sa iste potešili nielen vystúpeniu svojich vnúčat, ale aj praktickému  darčeku, ktorý dostali od detí a to, vlastnoručne ušité a vyzdobené puzdierka na okuliare, ktoré už potrebuje hádam každý človek v zrelom veku.

U nás v materskej škole v Koprivnici je už tradíciou pripravovať v tomto čase podobné akcie. Z predchádzajúcich slávností stojí za spomenutie posedenie s názvom „Z babičkinej kuchyne“, ktoré sa nieslo v duchu rôznych dobrôt z rúk starých mám, či posedenie spred roka z názvom : „Z darov prírody“.

Tešíme sa hojnej účasti a dúfame, že sa pri podobnej akcii stretneme všetci v zdraví.